Önéletrajz

Hogyan állítsam össze a szakmai önéletrajzom? Mire figyeljek kiemelten? Hogyan tegyem egyedivé, hogy felkeltse az érdeklődést? Hogyan kezdjek neki egy új önéletrajz írásának? Mit néznek meg a cégek, mi számít és mi nem az önéletrajzon túl?

 1. Milyen legyen a szakmai önéletrajz?

  Az alábbi pontok egy előzetes és általánosabb képet kívánnak adni a jó önéletrajzról. Részletesebben ezt követően fogunk foglalkozni a szakmai önéletrajz megírásával.

   • Az önéletrajz legyen aktuális és hibamentes.

    Amikor megírunk egy önéletrajzot és már órákat dolgoztunk rajta, teljesen természetes, hogy nem vesszük észre saját elütéseinket. Nézessük meg valakivel, aki friss szemmel áttekinti az önéletrajzunk.

   • Legyen jól tagolt, áttekinthető és rendezett az önéletrajz!

    Egy munkaadó akár 100-200 szakmai önéletrajzot is kaphat egy pályázatra. Ez az önéletrajzok első szűrése. Tegyük olyanná, hogy már az első pillanatban is gyorsan és kényelmesen lehessen belőle információt nyerni. Az önéletrajz papírjának színe legyen fehér vagy annak egy árnyalata, mindegyik példány legyen eredeti és saját kezűleg írjuk alá, a pontos dátumra ügyeljünk!

   • Az önéletrajz terjedelme.

    Az önéletrajz maximum 2 oldal lehet, ennél több semmiképpen. Amennyiben nincs olyan szakmai múltunk, ami ezt a terjedelmet indokolja, úgy célszerű 1 oldalban maximalizálni a szakmai önéletrajzunkat.

   • Legyen az önéletrajz lényegretörő és figyelemfelkeltő!

    Fontos, hogy az önéletrajzunk kiemelkedjen a többi közül, de semmiképpen se legyen szélsőséges vagy túlzó! Ezen a tapasztalt szakemberek hamar átlátnak. Kerüljük az önéletrajzban az általánosságokat is, mint a „jó kommunikációs készség”, stb. A legjobb ajánlás, ha tárgyszerű és őszinte képet adunk magunkról.

   • Az önéletrajzunk az adott cégnek és az adott pozíciónak szóljon!

    Azt a részt hangsúlyozzuk az önéletrajzban, amely azt támasztja alá, hogy pont oda illünk, abba a munkakörbe. Két egyszerű példával élve: ha értékesítőnek jelentkezünk, akkor azt emeljük ki az önéletrajzban, hogy hány százalékos forgalomnövekedést értünk el az előző cégünknél. Ha gépjárművezetőnek, akkor azt tüntessük fel az önéletrajzban, hogy milyen takarékos fogyasztással vezettünk adott gépjárműveket.

   • Legyen egyedi az önéletrajz!

    Nyilván nagyon vékony a határ az egyedi és a már „túl szokatlan” önéletrajz között, de törekedni kell, hogy a saját gondolataink és a saját legjobb formánk tükröződjön vissza ebben az egy-két oldalban. Legyünk tisztában az értékeinkkel! A munkaadónak ugyanúgy szüksége van egy jó alkalmazottra, mint nekünk egy jó állásra.

 2. Az önéletrajz tartalma, felépítése

  Az önéletrajz az első bemutatkozásunk, ezt látja elsőre belőlünk a kiválasztást végző személy. Ezzel kell „eladnunk” magunkat.

  1. Személyes adatok: név, cím, telefon e-mail:

   Amennyiben születési dátumot nem kérnek az önéletrajzba, kihagyható. A személyes interjún úgyse lesz mérvadó, ha amúgy megfelelünk az adott pozícióba.

  2. Egyedi személyes tulajdonságok:

   Ez alá érdemes lehet feltüntetni néhány kiemelkedő, egyedi személyes tulajdonságot, erősséget az önéletrajzunkba.

  3. Tanulmányok, tanfolyamok, végzettségek:

   Mindig a legfrissebb legyen legfelül és alatta időrendi sorrendben a többi. A sorba rendezésnél a kezdés dátumát vegyük figyelembe. Erre példát az önéletrajz minta szolgáltat.

  4. Szakmai tapasztalatok:

   A tanulmányokhoz hasonlóan, azonban a megpályázott pozícióra releváns tapasztalatokat és elért eredményeket törekedjünk hangsúlyozni a szakmai önéletrajz e pontjában. A felsorolást a pozíció(k) megjelölésével kezdjük. A szakmai önéletrajzban ide érdemes az elért eredményeket néhány pontban, lényegretörően feltüntetni.

  5. Nyelvismeretek és azok foka.

  6. Készségek:

   A szakmai önéletrajzban itt érdemes felsorolni az olyan egyéb készségeket, mint például a vezetői engedély, informatikai ismeretek, stb.

  7. Szakmai, kamarai tagságok és az ott betöltött funkció.

  8. Publikációk, sajtómegjelenések:

   Amennyiben ez hosszabb, mint amennyi az önéletrajzba elférne, érdemes a lényegesebbeket kiemelni, a többire meg utalni.

  9. Érdeklődési kör, hobbi:

   Érdemes feltüntetni az önéletrajzban azokat a területeket, sporteredményeket, amelyek olyan adottságokra utalnak, amelyek az adott munkakörhöz előnyösek lehetnek.

  10. Dátum és aláírás:

   A kinyomtatott önéletrajzot mindig írjuk alá kézzel is!

 3. A fénykép szerepe az önéletrajzban

  A fénykép csökkentheti az önéletrajz objektív elbírálását, ami egyben előnyös is és hátrányos is lehet. Amennyiben nem kötelező, kerüljük. Amennyiben kérik, mindenképpen helyezzük bele! A szakmai önéletrajzba kizárólag igazolványképet helyezzünk! Azok a – sokszor kivágott képek – ahol a háttérben egy szekrény áll, vagy épp egy ismeretlen kéz karolja át a nyakunkat nem igazán bizalomébresztőek egy szakmai önéletrajz esetében. A fényképen mindenképpen mosolyogjunk és lendület, tettvágy sugározzon rólunk. A képet az önéletrajz jobb felső sarkába helyezzük el.

 4. A bérigény feltüntetése az önéletrajzban

  Lehetőleg kerüljük a feltüntetését az önéletrajzban! Amíg nem ismerjük a pontos feladatkört, a céget, a körülményeket, addig nehéz lenne meghatározni. Legyen egy hozzávetőlegesen meghatározott tól-ig összeg, amin belül hajlandóak vagyunk elvállalni a feladatot. Amennyiben ragaszkodnának ahhoz, hogy az önéletrajz tartalmazza a fizetési igényünket is, hívjuk fel a céget, érdeklődjünk a munka pontos részletei felől, akár ismerősökön keresztül is. Ha az itt szerzett információk nem tűnnek elégségesnek, akkor ne írjunk bérigényt az önéletrajzba. Azonban ez mindenképpen indokoljuk meg a kísérőlevélben, hogy mivel nem ismerjük a pontos munkakörülményeket, ezért nem tudtuk meghatározni a bérigényünket az önéletrajzban. Határozott idejű projektfeladatok esetén természetesen teljesen más a helyzet, ott ez erősen indokolt.

 5. A kézzel írott önéletrajz

  Ha külön nem kérik, hogy kézzel írjuk az önéletrajzot, mindenképpen géppel írjuk meg és megfelelő minőségben nyomtassuk ki. Legyen igényes megjelenése az önéletrajzunknak! Ha külön kézzel írt verziót is kérnek, akkor az azért lehet, mert grafológussal kívánják elemeztetni az szakmai önéletrajzot. Azonban fontos tudni, hogy a tulajdonos írásos engedélye és hozzájárulása nélkül nem elemezhetik az írását!

 6. Amivel az önéletrajzunk az elsők közé kerülhet

  Ez nem más, mint a jól meghatározott, számszerűsített eredmények, amelyeket a pályafutásunk alatt elértünk. Tüntessük fel az önéletrajzban!

  Például ilyen lehet:

  • Az eredmény 30%-os növelése tárgyéven belül.
  • A fixköltségek 20%-os csökkentése a cégcsoportnál.
  • A fluktuáció 15%-ről 7%-ra csökkentése 2 év alatt.
  • Az árbevétel 200 millió forintról 270 millió forintra növelése egy éven belül.

  Legyünk itt is tárgyilagosak! A cél: lássa a munkaadó az szakmai önéletrajzunkból, hogy a belénk fektetett bér nagy valószínűséggel meg fog térülni neki.

  A szakmai önéletrajzba még egy fontos dolgot tüntethetünk fel: a hozzáadott értékünket! Milyen saját ötleteink, gondolataink voltak, amelyek a cég hasznára váltak? Ezt hogyan vezettük be? Egy vezetői önéletrajznak ezt mindenképpen tartalmaznia kell!

 7. Önéletrajz minták

  Többféle önéletrajz mintát is választhatunk, ez egyéni ízlés kérdése.

  1. A hagyományos, régi típusú önéletrajz

   – ezt szinte már sehol sem használják. Önéletrajz minta erre nem szükséges, hiszen csak egy oldal fogalmazásból áll.

  2. Szakmai önéletrajz, vagy amerikai típusú önéletrajz:

   ez a legelterjedtebb, ehhez a két alábbi önéletrajz mintát javasoljuk:

   A két önéletrajz minta természetesen tetszés szerint kombinálható, módosítható.

  3. Europass önéletrajz:

   valójában ez is egy amerikai típusú önéletrajz, de struktúrájában valamivel különbözik. Erre mintákat az Europass önéletrajz minták oldalon találhatunk, valamint üres formanyomtatványokat és kitöltési útmutatót az Europass önéletrajz oldal alján található linkeken keresztül.

   A legelfogadottabb és legelterjedtebb az amerikai típusú önéletrajz a könnyű áttekinthetősége miatt. Ha nincs egyéb megkötés az önéletrajz formátumát illetően, mindenképpen ezt javasoljuk.

 8. Mit kell sugallnia az önéletrajzot kísérő levélnek?

  A kísérőlevél szerepe, hogy felhívja a figyelmet az önéletrajzban szereplő, a pozícióra releváns ismérvekre és alátámassza azt. Itt adhatunk tanulságot az önállóságról és szakmai igényességről, motiváltságról, ambíciókról az önéletrajz kiegészítéseként.

  Az önéletrajz mellé csatolt kísérőlevelünk mindig névre szóljon! Ha nem tudjuk a címzett nevét, pár telefonhívással járjunk utána.

  Az önéletrajzot kísérő levél felépítése:

  • Egy mondatban írjuk le, milyen módon találkoztunk a céggel (hirdetés, internet, stb.)
  • Az önéletrajzra utalva támasszuk alá, hogy milyen főbb erősségeink, kompetenciáink alapján vagyunk alkalmasak a munkakörre.
  • Mit kívánunk tenni a cégnél, milyen terveink vannak, hogyan akarunk és tudunk hozzájárulni a cég fejlődéséhez és miért pont ide adtuk be az önéletrajzunkat és jelentkezésünket.
  • Pár mondatban foglaljuk össze, hogy mi az, ami kiemel minket a többi pályázó közül.
  • Dátum, aláírás – az önéletrajzhoz hasonlóan.
  • Amennyiben egyéb fontos információt kívánunk közölni, azt utóiratban megírhatjuk.

  Ha külön nem kérik, az önéletrajz beküldésekor az e-mail törzsébenben írjunk egy kísérőlevelet.

 9. Amennyiben ez az első szakmai önéletrajz, amit írunk…

  Pályakezdőként elsőre nehéznek tűnhet önéletrajzot írni, azonban az a tapasztalat, hogy meglepő módon pár óra célirányos munkával igen tetszetős szakmai önéletrajzok születhetnek.

  Az első és legfontosabb lépés: kezdjük el! Töltsünk le egy önéletrajz mintát és kezdjük el kitölteni. Megnyugtatásul: a cégeknek nincsenek irreális elvárásaik. Egy pályakezdő önéletrajzából és kísérőleveléből a lelkesedés és tettvágy kell sugározzon, valamint a hajlandóság a tanulásra. Írjunk bele mindent, ami ezt alátámasztja, pl. eseti munkák, diákmunkák, akár egy egyhetes rendezvényfelügyelet, kisegítés egy boltban. A lényeg, hogy az önéletrajzból lássák, hogy nem idegen tőlünk a munkavégzés. A későbbiekben majd az újabb munkatapasztalatokkal folyamatosan bővíthetjük az önéletrajzunk.

 10. Az önéletrajzban legtöbbször felmerülő hibák

  Ha egy nagyobb cég kap 100-200 önéletrajzot, a toborzással járó terheket értelemszerűen úgy csökkentik, hogy azonnal félreteszik, „leselejtezik” a hibásakat. Ez épp csak annyiból áll, hogy első körben gyorsan átfutják 3-4 másodperc alatt az önéletrajzokat, és ha nem látszik áttekinthetőnek, vagy helyesírási hibát fedeznek fel benne, akkor az a szakmai önéletrajz ki is esett.

  A leggyakoribb hibák:

  • 1. Régi dátum az önéletrajz alján.
  • 2. Nyelvtani, nyelvhelyességi hibák (elütés, helyesírási hiba, egyes szám első személy /én/ és egyes szám harmadik személy keverése /ő/) az önéletrajzban.
  • 3. Összecsúszott, átláthatatlan információk.
  • 4. Kitalálhatatlan, kibogozhatatlan rövidítések, célzások az önéletrajzban.
  • 5. Lényegtelen információk, körítések az önéletrajzon belül. Felsorolásszerű, nem egyedi CV.
 11. A LinkedIn, mint virtuális önéletrajz

  Érdemes komolyan foglalkozni a LinkedIn lehetőségével, mert a kiválasztást végző cégek a költségek csökkentése miatt sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a virtuális keresésre – kiváltképp speciális tapasztalatot igénylő vagy vezetői pozíciók esetén -, mint álláshirdetések feladására és önéletrajzok begyűjtésére.

  Linkedin

  A LinkedIn, mint virtuális önéletrajz, amely további lehetőségeket biztosít számunkra

 12. Álláskeresés az önéletrajz megírása után

  Álláskeresésre és a szakmai önéletrajz beadására a következő lehetőségek kínálkoznak:

  1. Álláshirdetések útján.

   Előnye, hogy célzottan jelentkezhetünk önéletrajzunkkal egy pozícióra, hátránya, hogy egy önéletrajz beadás csak egy darab lehetőség az adott cégnél.

  2. Állásközvetítővel.

   Előnye, hogy kevesebb energiával sok céghez eljuthatunk, hátrány azonban, hogy az esetek jelentős részében nem tudjuk cégre szabni az önéletrajzunkat.

  3. Személyes kapcsolat útján.

   Markáns előnye, hogy jelentős bizalmi híddal kerülhetünk kapcsolatba a céggel, így érdemes erre hangsúlyt fektetni és ismeretségi körben körbeküldeni az önéletrajzunkat egy telefon után. Hátránya, hogy lassabb és kiszámíthatatlanabb a folyamat.

  4. Direkt jelentkezés egy céghez.

   Előnye, hogy kis idő alatt nagyszámú céghez adhatjuk be az önéletrajzunkat, hátránya, hogy a pontos célzás nehézkesebb lehet konkrét munkakör híján.

  5. Állásbörzék.

   Előnye, hogy rengeteg értékes tapasztalatot lehet gyűjteni azonnali visszacsatolással, és akár állást is lehet kapni. Mindenképpen érdemes legalább egyszer részt venni! Hátránya, hogy csak bizonyos időközönként rendeznek ilyet és időben kötött.

   Ha megírtuk önéletrajzunkat, alkalmazzuk ezeket!

 13. Egy nagyon fontos lépés az önéletrajz beadása előtt

  Nézzük át az összes Social média felületünket! A gondosan megírt önéletrajz által nyerhető interjúlehetőség azonnali elvesztését okozhatják a Facebook-on (a TimeLine 2012-es bevezetése óta egy pillanat alatt végiggörgetik), LinkedIn-en megosztott képeink, hozzászólásaink, megjegyzéseink! A cégek humánszakemberei hogy szélesebb képet kapjanak a jelentkezőkről és az esetleges meglepetéseket elkerülendő, az önéletrajz mellett a legtöbb esetben megnézik ezeket az oldalakat is. Gondoljuk át, hogy az említett oldalakon szereplő nyilvánosan elérhető információk előnyösek-e számunkra és összhangban vannak-e a kísérőlevéllel és az önéletrajzzal.

 14. Az önéletrajz beküldése

  Erre két lehetőség kínálkozik. Vagy van a cégnek egy saját felülete az interneten, ahova fel lehet tölteni az önéletrajzot és egyéb információkat - ebben az esetben azt hiánytalanul töltsük ki. A másik lehetőség, hogy e-mail-en kell beküldeni a szakmai önéletrajzot. A levélbe értelemszerűen írjunk tárgyat (például: „Minta Gábor – szakmai önéletrajz”), hogy ne nyelje el a spamszűrő. Mivel 100-200 önéletrajzot is beküldhetnek egy állásra, tűnjünk ki azzal, hogy a beküldendő file nevében egyértelműen szerepelnek az adataink pl. Minta_Gabor_CV.doc (CV = Curriculum Vitae = Szakmai Önéletrajz). Bár az ékezeteket már a legtöbb rendszer jól kezeli, célszerű lehet ékezet nélküli változatot beadni, hogy ne ezen múljon az önéletrajzunk sorsa. Kerüljük a különleges fájlformátumokat, mindenképpen *.doc kiterjesztéssel adjuk be az önéletrajzot. Az e-mail cím legyen a nevünk, kerüljük az „apuci53@xxx.hu” típusú címeket. Az önéletrajz fájlmérete legyen 200 kB-nál kisebb – ha kell, csökkentsük fényképünk méretét.

  Néhány további tanács: felkészülés az interjúra az önéletrajz megírása után.

 15. A bérigény meghatározása a bérkalkulátor segítségével

  A bérigénynél legyünk tisztában a nettó és bruttó bér különbségekkel, ehhez használjuk a QualitySoft bérkalkulátort!

Sikeres önéletrajzírást és pályázást kívánunk!