A bérkalkulátor elemei

A bérkalkulátor alábbi összefoglalója egy rövid használati útmutatót, illetve áttekintést ad a QualitySoft bérkalkulátor elemeiről.

 1. A bérkalkulátor munkaviszony jellege eleme

  Bevezetőként fontos megemlíteni, hogy amíg a 90-es években elsősorban a termék és a szolgáltatás (létezése és elérhetősége) jelentette a versenyelőny, a jelenlegi telített piacon az emberi erőforrás által hozzáadott érték lett a meghatározó.

  1. Munkavállaló:

   Az a természetes személy, aki munkaszerződés alapján munkát végez.

   Főállású vállalkozó - A:

   Lehet egyéni és társas vállalkozó, akinek a főtevékenysége a TEÁOR és FEOR szerinti 1-8. csoportba tartozik, ebben az esetben csak garantált bérminimum lehetséges, amely jelenleg bruttó 118.000 Ft.

   Főállású vállalkozó - B:

   Lehet egyéni és társas vállalkozó, akinek a főtevékenysége a TEÁOR és FEOR szerinti 9. csoportba tartozik (például takarító), ebben az esetben választhatja a minimálbért, amely jelenleg bruttó 101.500 Ft.

   EKHO (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás):

   A döntően művészet, kultúra, sajtó területén tevékenykedők egyszerűsített adózási módja. Választási feltétele, hogy az adózó az évi 25 millió Ft-os jövedelmet nem lépheti át illetve, hogy rendelkeznie kell olyan jövedelemmel, amely után az általános szabályok szerint fizeti meg az adókat és járulékokat.

   Megbízási díj:

   A megbízási szerződés a más részére végzett tevékenység jellemző szerződése. Az ilyen munkáért járó jövedelmet nevezzük megbízási díjnak. A megbízási díj adó és járulék vonzata megegyezik a munkabérnél felsoroltakkal, kivéve, ha a jövedelem összege nem éri el a minimálbér 30 %-át. Ezen összeg alatt nem keletkezik járulékfizetési kötelezettség.

   Többműszakos munka

   ha a munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a 18 és 06 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzésre 30% műszakpótlék jár. Ha műszakpótlékot nem kap a dolgozó, akkor éjszakai munkavégzés esetén 15% éjszakai pótlék jár.

 2. A bérkalkulátor bruttó havi munkabér eleme:

  azon pénzbeli juttatások, amelyek az adóalapot képezik. Ide tartozik a munkabér, valamint ezen felül a jutalom, prémium, bónusz, jutalék, kompenzáció, stb. Nem számítanak bele béren kívüli juttatások (pl. étkezési jegy, iskolakezdési támogatás, Erzsébet utalvány, SZÉP kártya, stb.)

  A bérkalkulátor éves bruttó jövedelem eleme:

  a bruttó havi munkabér éves összege.

  A bérkalkulátor gyermekek száma eleme:

  ide a kedvezményezett eltartottak számítanak a kalkuláció szempontjából. Kedvezményezett eltartott az, aki után családi pótlék jár (91 nap után a magzat is, ha az orvos ad igazolást a várandósságról).

  A bérkalkulátor nyugdíjbiztosítási járulék (10%) eleme:

  a nyugdíjbiztosítás céljából fizetett járulék.

  A bérkalkulátor egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék (8,5%) eleme:

  célja a munkaviszonnyal rendelkezők, de ideiglenesen munkaképtelenek (pl. betegek) és a munkanélküliek ellátásának finanszírozása.

  A bérkalkulátor szakképzési hozzájárulás (1,5%) eleme:

  célja, hogy képzési forrást biztosítson a foglalkoztatottak szakmai tudásának növelésére.

  A bérkalkulátor szociális hozzájárulási adó (27%) eleme:

  2012.01.01-től a 27 %-os társadalombiztosítási járulék egészét felváltotta az ugyanilyen mértékű szociális hozzájárulási adó. Az adó megfizetése a társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra nem jogosít, vagyis nem jár érte ellenszolgáltatás. Az adó alanya a kifizető, az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő is.

  A bérkalkulátor családi adókedvezmény eleme:

  a gyermekek számától függően vehető igénybe. 3 gyermek után a kedvezmény jelentősen megnő, amely az első két gyermeket is azonos mértékben érinti.

  A bérkalkulátor számított szja eleme:

  a személyi jövedelemadó, amely a bruttó bér után számítandó.

  A bérkalkulátor családi adókedvezménnyel csökkentett szja eleme:

  az adókedvezménnyel csökkentett személyi jövedelemadót mutatja.

  A bérkalkulátor havi összes levonás a bruttó bérből eleme:

  megmutatja az összes levonást, amely a munkavállaló terhét képezi (azonban a munkaadó utalja át az állam felé). A bruttó bér és ezen összeg különbözeteként kapjuk meg a nettó bért.

  A bérkalkulátor havi összes munkaadói teher eleme:

  amely a munkaadót terheli, mint adóelem.

  A bérkalkulátor összesen havonta az államnak fizetendő eleme:

  az összes állam felé fizetendő adó a munkavállaló és munkaadó részéről együttesen.

  A bérkalkulátor munkaadó összes havi költsége eleme:

  az a pénzösszeg, amelyet a munkáltatónak a munkavállaló és az állam felé ki kell fizetnie.

  A bérkalkulátor nettó havi munkabér eleme:

  az a pénzösszeg, amit a munkavállaló kézhez kap, vagy a számlájára utalnak.

Családi pótlék

A családi pótlék nem képezi a bér részét, így azt a bérkalkulátortól külön kezeljük. Ennek mértéke törvény által szabályozott és a gyermekek számától függ:

A családi pótlékot a Magyar Államkincstár utalja át a kismamáknak közvetlenül.